شربت خاکشیر Descurainia sophia
شربت خاکشیر یا خاکشی یکی از بهترین نوشیدنی های سنتی ایران است که بیشتر در فصل تابستان و به صورت خنک مصرف میشود.
این شربت از ترکیب آب، دانه های خاکشیر ، شکر ، گلاب و یخ تهیه میشود.
برخی نیز آبلیمو نیز در آن می ریزند. همچنین میتوان به جای شکر از عسل استفاده کرد.
ضد عطش خاکشیر
از قدیم الایام دانه های خاکشیر با طبع سرد همواره مورد مصرف افراد ، به خصوص در فصل گرما بوده است و میتواند به طور چشم گیری از احساس تشنگی و عطش بکاهد.
خواص خاکشیر
این شربت از گذشته دوای گرما زدگی بوده است.
نوشیدن این شربت سبب کاهش درجه حرارت بدن ، تسکین سر درد و رفع بیحالی و سر گیجه ناشی از گرما میشود.
این شربت همچنین سبب تقویت معده و جهاز هاضمه گشته و در رفع التهاب های کلیه و مجاری آن موثر است.
مصرف خاکشیر به علت داشتن پتاسیم میتواند تا حدودی کمبود الکترولیت بدن در فصل گرما را جبران کند.
یکی دیگر از خواص شربت خاکشیر، باز کننده صدا است.
طرز تهیه خاکشیر
ابتدا خاکشیرها را خوب شسته تا ریگ شور شوند.
برای اینکار از دو ظرف استفاده کرده و خاکشیرها را که آب روی آنها را گرفته چند بار از ظرفی به ظرف دیگر خالی میکنیم تا خاک و ریگ آن شسته شود.
سپس شکر و گلاب را به مقدار کافی اضافه کرده و در یخچال گذاشته تا خنک شود.
چون شستن خاکشیر کمی سخت است میتوان آن را به مقدار زیاد و غلیظ تهیه کرد و در بطری در بسته داخل یخچال نگهداری کرد و هر بار با اضافه کردن آب و رقیق کردن شربت به مدت چند روز مصرف کرد.
خاکشی یا گیاه خاکشیر
خاکشی Flixweed (نام علمی|Descurainia sophia) ، که با نام خاکشیر نیز شناخته میشود.
گیاهی یکساله یا دوساله از تیره شب بویان است. خاکشی در دشت و کوهستان میروید و بلندی ساقه آن تا یک متر نیز میرسد.
پایین گیاه کرک دارست در حالیکه بالای آن بدون کرک می باشد.
تخم این گیاه که همان خاکشیر است ریز و کمی دراز و معمولاً به دو رنگ وجود دارد یکی از آنها قرمز که دارای طعم کمی تلخ است و دیگری برنگ قرمز تیره میباشد.
در صورتی که این گیاه در باغات به صورت خود رو سبز شده باشد از نگاه باغداران ، علف هرز محسوب شده و ریشه کن میشود نکته دیگر اینکه دام علاقه ای به این گیاه ندارد و به عبارتی این گیاه جزء علوفه دامی محسوب نمیشود.
ترکیبات شیمیایی خاکشیر
خاکشی دارای تعدادی اسید چرب مانند اسید لینوئیک ، اسید لینولنیک ، اسید اولئیک ، اسید پالمتیک و اسید استئاریک میباشد. ضمناً در خاکشی اسانس روغن فراری وجود دارد که دارای مواد بنزیل و ایزوسیانات است.
ارزش غذایی (100 گرم) خاکشیر
- کالری :0
- پروتئین :27.5 گرم
- چربی :33 گرم
- فیبر :0
خواص خاکشیر برای پوست و مو
خاکشیر دارای خواص ضد التهابی و ضد باکتری است پس روزی 2 تا 3 لیوان از آن را بنوشید تا موهایتا دیگر شوره نزند.
خواص خاکشیر برای رفع آکنه و لک صورت
خاکشیر دارای خواص ضد التهابی و ضد باکتری است و آکنه و جوش را درمان میکند و صورت را پاک سازی مینماید .برای درمان جوش فقط کافیست 2 قاشق غداخوری خاکشیر را با یک دوم فنجان عرق شاه تره و کاسنی مخلوط کنید و سه هفته بخورید.
خاکشیر می تواند پوست صورت را روشن کند و لک های پوستی را درمان نماید بهتر است 2 قاشق غذاخوری خاکشیر را با رنجیبین خیسانده شده و صاف شده مخلوط کنید و 3 هفته بخورید.
خواص و خطرات خاکشیر برای زنان باردار در دوران بارداری
اگر در بارداری از یبوست رنج میبرید خاکشیر میتواند دوای درد شما باشد اما چون خاکشیر ملین است مصرف زیاد آن در بارداری به علت شل شدن دهانه رحم خطرناک است و خطر سقط جنین در ماه های ابتدایی را در پی دارد اما در اواخر آن موجب تسهیل زایمان میشود. در شیردهی نیز بهتر است از پزشک خود سوال کنید که آیا خاکشیر مصرف نمایید یا خیر؟!
زیاد روی در مصرف موجب اسهال شدید می شود.
زیاده روی در مصرف باعث ایجاد ورم یا زخم معده می شود.
خواص خاکشیر برای مردان در قوای جنسی
خاکشیر به علت وجود سودا ایجاد شده ، ضعف قوای جنسی در مردان را برطرف و ناباروری را درمان میکند.
چه کسانی نباید خاکشیر بخورند؟
افرادی که به ورم و زخم معده دچارند باید خاکشیر را به مقدار کم مصرف کنند.
افرادی که طبع سرد دارند و از بیماری های روماتیسم و آرتروز رنج میبرند ، باید شربت خاکشیر را عسل و عرق نعناع مصرف کنند.
برخی از افراد با خوردن خاکشیر سر درد میگیرند این افراد باید خاکشیر را با کتیرا مصرف کنند.
برای جلوگیری از سنگ کلیه خاکشیر را چندین بار بشویید و 12 ساعت در آب خیس کنید.
خواص خاکشیر برای کبد چرب
از دیگر خواص دانه های خاکشیر درمان کبد چرب است.
بنابراین ترکیب آن با آب پنیر علاوه بر پاک سازی و سم زدایی از کبد و صفرا ، باعث باز شدن مسیرهای کبدی به خصوص سودا می شود.